"Wysoka jakość to mój standard.."

Treści branżowe - przykłady

Aeropress – jak go używać?

usługi copywritingu

To niewielkie urządzenie może sprawić, że Twoje serce mocniej zabije dla kawy, jej smaku i aromatu. Aeropress przypomina dużą strzykawkę, z której pomocą zaparzysz kawę jedyną w swoim rodzaju! Jak używać Aeropressu? Jaka kawa będzie do niego najlepsza? Te, jak i inne drobne wskazówki znajdziesz w poniższym artykule!

Aeropress – jak działa?

Zacznijmy od podstaw, czyli zaprezentowania wspomnianego urządzenia. Aeropress stosuje się dopiero od kilku lat. Trafił on na rynek i zrobił niesamowitą furorę w 2005 roku i na stałe dołączył do grona alternatywnych metod parzenia tego czarnego napoju. Umożliwia on stworzenie wysokiej jakości kawy w każdych okolicznościach i sytuacji. Sprawdzi się w podróży, na urlopie, jak i w domowym zaciszu. Elastyczność tej metody sprawia, że znajduje ona liczne grono miłośników eksperymentowania pod względem proporcji, rodzajów kaw i przepisów na przygotowanie wyśmienitej filiżanki kawy.

Jak parzyć kawę w Aeropressie?

Parzenie kawy w Aeropressie jest bardzo proste. Jeśli zależy Ci na napoju premium, zaopatrz się w samo urządzenie, jak i świeżo paloną kawę ziarnistą, młynek do jej zmielenia, niewielki dzbanuszek i filtry.

  1. W pierwszej kolejności przelej wodą całe urządzenie i pozostałe akcesoria, w tym filtry do kawy.
  2. Następnie zmiel ziarna. Jak grubo mielić kawę do Aeropressu? Najlepiej sprawdzają się te średnio mielone.
  3. Do parzenia kawy wykorzystaj wodę o temperaturze ok 90 stopni Celsjusza.
  4. Do aeropressu wsyp świeżo zmieloną kawę i dodaj około 3 łyżek stołowych gorącej wody.
  5. Pół minuty później dodaj pozostałą ilość wody. Napar będzie gotowy po upływie jednej lub dwóch minut.
  6. Na cylinder nałóż tłok i powolnym ruchem rozpocznij proces przeciskania naparu. Pamiętaj o tym, by wspomniany wyżej papierowy filtr umieścić na sitku.

Jak zrobić espresso w Aeropressie?

To bardzo proste! Wykorzystaj w tym celu wspomniane urządzenie, które do tego celu nadaje się idealnie. Ten rodzaj kawy będzie charakteryzował się subtelnym body, dużą intensywnością smaku i wyrazistym aromatem. Rozgrzany Aeropress wypełnij średnio zmieloną kawą i około 50-60 mililitrami wody o temperaturze 96 stopni Celsjusza. Napar wymieszaj, a po minucie zamontuj tłok i przejdź do przeciskania kawy do swojej ulubionej filiżanki.

Jaka kawa do Aeropressu jest najlepsza?

Biorąc pod uwagę, że z tym urządzeniem przygotujesz najróżniejszej intensywności napary, wybór odpowiedniej kawy nie powinien sprawiać problemu. Najlepiej jednak zdecydować się na kawę ziarnistą i samodzielnie ją zmielić. Dla miłośników czekoladowo – orzechowych kaw najtrafniejszą propozycją są mieszanki z Ameryki Południowej. Z kolei kawy afrykańskie wpiszą się w gust osób preferujących owocowe nuty.

Aeropress czy kawiarka?

Która opcja będzie dla Ciebie korzystniejsza? Każda z nich ma swoje wady i zalety. Warto jednak wymienić te najważniejsze, które mają znaczenie dla każdego użytkownika. Oba urządzenia są proste w użyciu, co zatem przemawia na korzyść Aeropressu?

  1. Jest on prosty w czyszczeniu, a czyścić go można od razu po zaparzeniu kawy.
  2. Parzenie kawy w Aeropressie przebiega znacznie szybciej – to opcja dla zabieganych.
  3. Kawa z Aeropressu smakuje intensywniej, a jej aromat jest bardziej wyrazisty.
  4. Aeropress zabierzesz wszędzie, gdyż nie zajmuje dużo miejsca.
  5. Ten sprzęt jest wytrzymały i lekki.
  6. Jeśli lubisz eksperymentować ze smakami i metodami parzenia, Aeropress Ci to umożliwi.

Rekomendowane artykuły